Saturday, October 24, 2009

di sebalik wajah anak-anakku...
Buat anak-anakku....

Muhd Hafiz


Adel Wafi
Ahmad Izzat Azraie

Afif Wajdi

..anak-anak ku yang tersayang..

jika abah ditanya apakah antara perkara yang paling membahagiakan abah di dunia ini..


jawapannya ialah melihat kamu membesar dalam keadaan bahagia dan ceria sepanjang masa.....kerana kamu semua adalah anugerah yang tidak ternilai yang abah dan umi ada dalam kehidupan di dunia ini dan kamulah satu-satunya harapan abah dan umi untuk kebahagiaan di dunia dan di akhirat..

Jika abah ditanya lagi....apa yang menariknya tentang kamu?

Jawapannya ialah ....

kamu mempunyai akhlak yang mulia dan beriman kepada Allah SWT...


kamu mampu berkomunikasi dengan jelas kepada dunia dan dunia memahami kamu sebagaimana kamu kehendaki....


kamu menjadi seorang insan yang sentiasa mencari dan dahagakan ilmu pengetahuan yang bermanfaat untuk dunia dan akhirat...


kamu mempunyai wawasan dan cita-cita yang jelas dalam hidupmu...


kamu mempunyai raut wajah yang comel dan manis sebagaimana wajah abah dan umimu...


Jika abah ditanya lagi..apa harapan abah terhadap kamu?


Jawapannya ialah kamu menjadi seperti dia.....
dia peka pada masyarakat


dia penyayang:


dia spontan:


dia jujur:


dia genius


dia menyampaikan ilmu dan


menyebarkan kasih sayang sesama insan:


dia indah secara dalaman:


akhlaknya mulia:


hidupnya ibarat matahari menyinari kehidupan orang lain:


dan dia senang sekali dengan kehadirannya dalam masyarakat sekeliling


dia tahu apa nak dibuat pada setiap masa:


matlamatnya jelas:


agendanya banyak:


untuk Tuhannya


untuk manusia dan kemanusiaan


Bagaimanakah kamu harus melihat setiap yang berlaku terhadap kamu ?


Lihatlah dengan mata hati....kerana mata hati tidak menipu...mata kasar yang menipu...


dan bila kamu bersedih dan resah kerana pada pandanganmu bahawa dunia ini tidak berlaku adil terhadapmu...


sedarilah bahawa..itu hanya pandangan kamu sendiri sahaja....bukan pandangan semua orang....


lihatlah ....bila kamu bersedih...


dunia ini masih juga berjalan seperti biasa...


..sungai Pahang masih mengalir ke kuala..


..pantai Teluk Cempedak masih juga dikunjungi orang untuk mandi manda dan berkelah...


air terjun jeriau masih juga tak henti-henti mengalir dan terjun ke bawah....


.matahari pagi masih juga terbit di ufuk timur seperti biasa...


.burung-burung tetap keluar pagi mencari rezeki..


..ombak di laut tetap pasang dan surut menurut ketentuanNya...


Kita melihat dan menterjemah apa yang ada dalam persekitaran kita menurut cara kita dibesarkan...


.sedangkan dunia ini boleh dilihat sebagai jambatan bahagia ke akhirat bagi seorang individu


manakala


bagi individu yang lain ia melihat sebagai suatu tempat yang penuh dengan kesengsaraan yang tiada hentinya


Jadi lihatlah dunia ini dari sudut yang positif ....jadikan dirimu bahagia di sini dan berusahalah dan berdoalah untuk mendapat perlindungan Allah di sini dan di alam satu lagi....


Andaikata ...kamu masih lagi bersedih..hayatilah lirik lagu ini....dunia tidak berakhir apabila kita bersedih .....


Artist: Davis Skeeter


Song: The End Of The World

Album: Pop Hits Collection


Why does the sun go on shining?
Why does the sea rush to shore?
Don't they know it's the end of the world,
Cause you don't love me any more?


Why do the birds go on singing?
Why do the stars glow above?
Don't they know it's the end of the world.
It ended when I lost your love.


I wake up in the morning and I wonder,
Why everything's the same as it was.
I can't understand.
No, I can't understand,
How life goes on the way it does.


Why does my heart go on beating?
Why do these eyes of mine cry?
Don't they know it's the end of the world.
It ended when you said goodbye.


Why does my heart go on beating?
Why do these eyes of mine cry?
Don't they know it's the end of the world.
It ended when you said goodbye.


Hayatilah pesanan ini:


25 Pesanan Luqmanul Hakim kepada anak-anaknya: Renung-renungkanlah....

25 Pesanan Luqmanul Hakim kepada anak-anaknya


1. Hai anakku: ketahuilah, sesungguhnya dunia ini bagaikan lautan yang dalam, banyak manusia yang karam di dalamnya. Bila engkau ingin selamat, agar jangan karam, layarilah lautan itu dengan SAMPAN yg bernama TAKWA, ISInya ialah IMAN dan LAYARnya adalah TAWAKKAL kepada ALLAH.


2. Orang-orang yang sentiasa menyediakan dirinya untuk menerima nasihat, maka dirinya akan mendapat penjagaan dari ALLAH. Orang yang insaf dan sedar setelah menerima nasihat orang lain, dia akan sentiasa menerima kemulian dari ALLAH juga.


3. Hai anakku, orang yg merasa dirinya hina dan rendah diri dalam beribadat dan taat kpd ALLAH, maka dia tawadduk kepada ALLAH, dia akan lebih dekat kepada ALLAH dan selalu berusaha menghindarkan maksiat kepada ALLAH.


4. Hai anakku, seandainya ibubapamu marah kepadamu kerana kesilapan yang dilakukanmu, maka marahnya ibubapamu adalah bagaikan baja bagi tanam tanaman.


5. Jauhkan dirimu dari berhutang, kerana sesungguhnya berhutang itu boleh menjadikan dirimu hina di waktu siang dan gelisah di waktu malam.


6. Dan selalulah berharap kepada ALLAH tentang sesuatu yg menyebabkan untuk tidak menderhakai ALLAH. Takutlah kepada ALLAH dengan sebenar-benar takut ( taqwa ), tentulah engkau akan terlepas dari sifat berputus asa dari rahmat ALLAH.


7. Hai anakku, seorang pendusta akan lekas hilang air mukanya kerana tidak dipercayai orang dan seseorang yang telah rosak akhlaknya akan sentiasa banyak melamunkan hal- hal yang tidak benar. Ketahuilah, memindahkan batu besar dari tempatnya semula itu lebih mudah daripada memberi pengertian kepada orang yang tidak mahu mengerti.


8. Hai anakku, engkau telah merasakan betapa beratnya mengangkat batu besar dan besi yang amat berat, tetapi akan lebih berat lagi daripada semua itu, adalah bilamana engkau mempunyai tetangga (jiran) yang jahat.


9. Hai anakku, janganlah engkau mengirimkan orang yang ***** sebagai utusan. Maka bila tidak ada orang yang cerdik, sebaiknya dirimulah saja yang layak menjadi utusan.


10. Jauhilah bersifat dusta, sebab dusta itu mudah dilakukan, bagaikan memakan daging burung, padahal sedikit sahaja berdusta itu telah memberikan akibat yang berbahaya.


11. Hai anakku, bila engkau mempunyai dua pilihan, takziah orang mati atau hadir majlis perkahwinan, pilihlah utk menziarahi orang mati, sebab ianya akan mengingatkanmu kepada kampung akhirat sedangkan menghadiri pesta perkahwinan hanya mengingatkan dirimu kepada kesenangan duniawi sahaja.


12. Janganlah engkau makan sampai kenyang yang berlebihan, kerana sesungguhnya makan yang terlalu kenyang itu adalah lebih baiknya bila makanan itu diberikan kepada anjing sahaja.


13. Hai anakku, janganlah engkau langsung menelan sahaja kerana manisnya barang dan janganlah langsung memuntahkan saja kerana pahitnya sesuatu barang itu, kerana manis belum tentu menimbulkan kesegaran dan pahit itu belum tentu menimbulkan kesengsaraan.


14. Makanlah makananmu bersama-sama dengan orang-orang yang taqwa dan bermusyawarahlah urusanmu dengan para alim ulamak dengan cara meminta nasihat dari mereka.


15. Hai anakku, bukanlah satu kebaikan namanya bilamana engkau selalu mencari ilmu tetapi engkau tidak pernah mengamalkannya. Hal itu tidak ubah bagaikan orang yang mencari kayu api, maka setelah banyak ia tidak mampu memikulnya, padahal ia masih mahu menambahkannya.


16. Hai anakku, bilamana engkau mahu mencari kawan sejati, maka ujilah terlebih dahulu dengan berpura-pura membuat dia marah. Bilamana dalam kemarahan itu dia masih berusaha menginsafkan kamu, maka bolehlah engkau mengambil dia sebagai kawan. Bila tidak demikian, maka berhati-hatilah.


17. Selalulah baik tutur kata dan halus budi bahasamu serta manis wajahmu, dengan demikian engkau akan disukai orang melebihi sukanya seseorang terhadap orang lain yang pernah memberikan barang yang berharga.


18. Hai anakku, bila engkau berteman, tempatkanlah dirimu padanya sebagai orang yang tidak mengharapkan sesuatu daripadanya. Namun biarkanlah dia yang mengharapkan sesuatu darimu.


19. Jadikanlah dirimu dalam segala tingkahlaku sebagai orang yang tidak ingin menerima pujian atau mengharapkan sanjungan orang lain kerana itu adalah sifat riya' yang akan mendatangkan cela pada dirimu.


20. Hai anakku, janganlah engkau condong kepada urusan dunia dan hatimu selalu disusahkan oleh dunia saja kerana engkau diciptakan ALLAH bukanlah untuk dunia sahaja. Sesungguhnya tiada makhluk yang lebih hina daripada orang yang terpedaya dengan dunianya.


21. Hai anakku, usahakanlah agar mulutmu jangan mengeluarkan kata-kata yang busuk dan kotor serta kasar, kerana engkau akan lebih selamat bila berdiam diri. Kalau berbicara, usahakanlah agar bicaramu mendatangkan manfaat bagi orang lain.


22. Hai anakku, janganlah engkau mudah ketawa kalau bukan kerana sesuatu yang menggelikan, janganlah engkau berjalan tanpa tujuan yang pasti, janganlah engkau bertanya sesuatu yang tidak ada guna bagimu, janganlah mensia-siakan hartamu.


23. Barang siapa yang penyayang tentu akan disayangi, sesiapa yang pendiam akan selamat daripada berkata yang mengandungi racun, dan sesiapa yang tidak dapat menahan lidahnya dari berkata kotor tentu akan menyesal.


24. Hai anakku, bergaul rapatlah dengan orang yang alim lagi berilmu. Perhatikanlah kata nasihatnya kerana sesungguhnya sejuklah hati ini mendengarkan nasihatnya, hiduplah hati ini dengan cahaya hikmah dari mutiara kata-katanya bagaikan tanah yang subur lalu disirami air hujan.


25. Hai anakku, ambillah harta dunia sekadar keperluanmu sahaja, dan nafkahkanlah yang selebihnya untuk bekalan akhiratmu. Jangan engkau tendang dunia ini ke keranjang atau bakul sampah kerana nanti engkau akan menjadi pengemis yang membuat beban orang lain. Sebaliknya janganlah engkau peluk dunia ini serta meneguk habis airnya kerana sesungguhnya yang engkau makan dan pakai itu adalah tanah belaka. Janganlah engkau bertemankan dengan orang yang bersifat talam dua muka, kelak akan membinasakan dirimu.


Dipetik dari blog surau : http://surauat-/ tarbiyyah. blogspot. com/2008/ 11/25-pesanan- luqman-el- hakim-kepada- anak.html


2 comments:

  1. salam tuan haji, ada blog rupanya~! ahaha. welcome2!

    ReplyDelete
  2. hehehe...saya baru saja belajar untuk menulis blog ni ...kata orang masih lagi bertaraf budak-budak....buah cempedak di luar pagar, ambil galah tolong jolokkan, saya cikgu baru belajar, kalau salah minta Pali tolong tunjukkan...kalau ada masa singgahlah ke blog ini...tkasih

    ReplyDelete

tulislah apa saja yang bermakna buat semua yang membaca...